Κατηγορίες
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τι λενε οι οικονομολόγοι σήμερα?

Κοιτώντας πίσω, τι λένε σήμερα μερικοί έγκριτοι οικονομολόγοι για το τι πραγματικά έγινε το 2015;

Καθηγητες Jeff Sachs (Columbia) και James Galbraith (Texas)
: “Οι δηλώσεις του Τόμας Βίζερ για το δήθεν “κόστος Βαρουφάκη” και της τότε ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία της χώρας είναι γελοίες. Όπως γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Βίζερ –ως αρχιτέκτονας της πολιτικής που εφαρμόστηκε- η ελληνική οικονομία υπονομεύτηκε από τους δανειστές της το 2015 από την πρώτη μέρα ανάληψης της νέας κυβέρνησης. Πρώτα μέσω της υπονόμευσης της ρευστότητας των τραπεζών και μετέπειτα αρνούμενοι να δεχτούν αναδιάρθωση χρέους, επιμένοντας σε σκληρή λιτότητα και πάνω απ’όλα και πασιφανέστατα αρνούμενοι να διαπραγματευτούν ή ακόμα και να συζητήσουν με καλή θέληση. Τα μέτρα που πρότειναν και τελικά επέβαλαν οι δανειστές ήταν άκρως καταστροφικά για την Ελλάδα, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε είπε στον κ. Βαρουφάκη πως εάν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι και έπρεπε ο ίδιος να συμφωνήσει σε τέτοια μέτρα, δεν θα υπέγραφε. Τα μέτρα των δανειστών δεν είχαν κανένα σκοπό να βοηθήσουν την Ελλάδα. Είμαστε με το Γιάνη Βαρουφάκη και την αλήθεια.”

Γερουσιαστής Bernie Sanders (πολιτεία Vermont) και πιθανός υποψήφιος των Δημοκρατικών για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. “Το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και κατ’επέκταση την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, είναι ένα απαράδεκτο γεγονός. Σε μια περίοδο προκλητικής ανισότητας δεν είναι δυνατόν να κόβονται οι συντάξεις των Ελλήνων για να πληρωθούν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και τραπεζίτες του κόσμου. Αντί να επιβάλλουν στις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό επιπλέον δεινά, οι ηγέτες των μεγαλύτερων θεσμών παγκοσμίως –συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών- θα έπρεπε
να διευκολύνουν την Ελλάδα να θεσπίσει μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη και θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων, όχι απλά μερικών πλουσίων.”

Hans-Werner Sinn, ο διάσημος συντηρητικός Γερμανός οικονομολόγος: “Ο κ. Βαρουφάκης συμπεριφέρθηκε όσο πιο συνετά γινόταν για να υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα. Εάν δεν είχε απειλήσει με παράλληλο νόμισμα (που θα μπορούσε μεταγενέστερα να χρησιμοποιηθεί ως νέο νόμισμα σε περίπτωση Grexit), η Ευρώπη δεν θα ήταν διατεθειμένη να προσφέρει στην Ελλάδα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Έσωσε δισεκατομμύρια για το ελληνικό κράτος. Το να επιχειρηματολογεί κανείς για το αντίθετο είναι παράλογη παραποίηση της αλήθειας.”

Martin Wolf, κύριος οικονομικός σχολιαστής των Financial Times: “Ο κύριoς Βαρουφάκης υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει μπει σε μία φυλακή χρέους ενώ της έχουν ληστέψει την αυτονομία και την αξιοπρέπεια στο διηνεκές. Οι επικριτές του υποστηρίζουν πως απέτυχε σαν υπουργός οικονομικών διότι ήταν ανεπαρκής ως πολιτικός. Ήταν τέτοια τα συμφέροντα με τα οποία αντιτάχθηκε που το πιο πιθανό είναι πως δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε πετύχει. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν -και είναι- μία τραγωδία, διότι είχε –και έχει- δίκιο. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να ακυρωθεί εντελώς.”

Πιστεύεις κι εσύ ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για τις αποφάσεις που τους αφορούν; Υπόγραψε κι εσύ το αίτημα για διαφάνεια των θεσμών μας. Και ενισχυσέ μας στο μέτρο των δυνατοτήτων σου.