Κατηγορίες
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

25 Ιουνίου – Μια επιστολή παραίτησης που ουδέποτε κατατέθηκε

Τη νύχτα της 25ης Ιουνίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης έγραψε την επιστολή παραίτησής του, προβλέποντας ότι εντός ωρών, οι υποχωρήσεις του Τσίπρα, που θα ισοδυναμούσαν με παράδοση, θα οδηγούσαν σε μια συμφωνία με την Τρόϊκα-μια συμφωνία την οποία δε θα μπορούσε να συμφωνήσει ποτέ ο Βαρουφάκης.

Παρ΄όλα αυτά, στις 25 Ιουνίου, η Τρόικα αρνήθηκε να αποδεχτεί την παράδοση του Τσίπρα, ωθώντας τον να πάει σε Δημοψήφισμα.

Το παρακάτω είναι η επιστολή παραίτησης του Βαρουφάκη που γράφτηκε εκείνη τη νύχτα, αλλά που εν όψει του Δημοψηφίσματος δεν κατέθεσε.


Την 25η Ιανουαρίου επιστρέψαμε την αξιοπρέπεια στους έλληνες. Γίναμε η πρώτη κυβέρνηση που όρθωσε ανάστημα, που είπε το μεγάλο «όχι» στον μισανθρωπικό παραλογισμό του Μνημονίου.

  • Περιορίσαμε την τρόικα στις Βρυξέλλες.

  • Αρθρώσαμε για πρώτη φορά στο Eurogroup επιστημονικό και πολιτικό λόγο στον οποίο δεν υπήρχε αντίλογος.

  • Διεθνοποιήσαμε την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησαν οι εσκεμμένα υφεσιακές πολιτικές.

  • Δώσαμε ελπίδα πέραν των ελληνικών συνόρων ότι η δημοκρατία μπορεί να αναπνεύσει σε μια νομισματική ένωση όπου, τώρα, κυριαρχεί ο φόβος.

Ο τερματισμός της ανερμάτιστης λιτότητας και η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν οι διό μας στόχοι. Ήταν όμως παράλληλα και οι στόχοι των δανειστών που, από την πρώτη στιγμή, σχεδιάζουν:

  • Πως θα μας ταπεινώσουν κάνοντάς μας να υποκύψουμε στην σκληρή λιτότητα, και

  • Πως θα μας σύρουν σε μια συμφωνία που δεν προβλέπει συγκεκριμένη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους

Κάποια στιγμή, η διαπραγματευτική μας ομάδα αποφάσισε να προτείνει πρωτογενή πλεονάσματα που, ναι μεν είναι χαμηλότερα από εκείνα του Μνημονίου των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά τα οποία παραμένουν απαράδεκτα υφεσιακά. Δεν συμφώνησα. Πίστευα, και πιστεύω, πως απαραίτητο όπλο κατά της ύφεσης είναι διαχρονικά πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 2%. Αντίθετα, τα πλεονάσματα που προτείναμε μας έφεραν τα οικτρά διλήμματα μεταξύ μείωσης των συντάξεων και αύξησης της εργοδοτικών εισφορών, μεταξύ της αύξησης του ΦΠΑ και αύξησης του φόρου στις επιχειρήσεις, κ.ο.κ.

Παρά την έντονη εκείνη διαφωνία έμεινα στην θέση μου για να προσφέρω στον αγώνα στο δεύτερο μέτωπο: Στην αναδιαρθρωση χρέους που, κατ΄ελάχιστον, θα έπρεπε να προβλέπει την άμεση μεταφορά όλων των ομολόγων SMP που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM. Τώρα όμως που, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, γινόμαστε ευάλωτοι σε υποχωρήσεις και σε αυτό το μέτωπο, κρίνω πως θα είναι επωφελέστερο για τον αγώνα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού το Υπουργείο Οικονομικών να περάσει σε σύντροφο που έχει σχέδιο ανάκαμψης στο πλαίσιο (Α) της δημοσιονομικής πολιτικής που προτείναμε και (Β) χωρίς άμεση αναδιάρθρωση χρέους.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί, όπως δείχνουμε από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στα υπουργεία, δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και την κυβέρνηση της Αριστεράς όπως μου ζητηθεί και με όλη μου την δύναμη. Η υπερπροσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει μόλις ξεκινά!

Πιστεύεις κι εσύ ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για τις αποφάσεις που τους αφορούν; Υπόγραψε κι εσύ το αίτημα για διαφάνεια των θεσμών μας. Και ενισχυσέ μας στο μέτρο των δυνατοτήτων σου.